DODATKI FUNKCJONALNE


NAJBARDZIEJ NATURALNE SMAKI DLA TWOICH PRODUKTÓW

Dodatki funkcjonalne
Przyprawy i zioła
Ekstrakty przypraw
Naturalne ekstrakty
Bakalie
Marynaty i pulpy
Dodatki funkcjonalne

DODATKI FUNKCJONALNE

W Prowanie wytwarzamy także mieszanki funkcjonalne, które pełnią rozmaite funkcje w wyrobach gotowych począwszy od nadawania tekstury poprzez kształtowanie odpowiedniej barwy, a kończywszy na wydłużaniu trwałości. I tak w naszej ofercie znajdują się:

 

Solanki nastrzykowe i zalewowe – to zarówno kompletne mieszanki przeznaczone do produktów o różnych poziomach uwodnień, jak i solanki „clean label” bez dodatków „E”. 
W tej grupie znajduje się cała gama produktów o różnorodnych i dopasowanych do Państwa potrzeb własciwościach. W zależności od zadanych parametrów tworzymy produkty 
„szyte na miarę”, których zadaniem jest podniesienie wydajności, wytworzenie odpowiedniej tekstury, kruchości, smakowitości oraz stabilizacja barwy gotowych wyrobów. 
W naszym portfolio produktowym znajdują się solanki dedykowane zarówno do wyrobów drobiowych, wieprzowych jak i wołowych.

 

Środki wydłużające trwałość – to kombinacje różnych dodatków o działaniu bakteriostatycznym umożliwiające wydłużenie terminu przydatności produktów mięsnych poprzez hamowanie wzrostu drobnoustrojów. Nie zmieniają smaku produktów. Są odpowiednie do zastosowania w każdym rodzaju wędlin. Dostępne również w wersji nie zawierającej dodatków E. 

 

Środki emulgujące – stosowane głównie w wyrobach podrobowych typu pasztety, wątrobianki. To środki powierzchniowo czynne, które poprzez stabilizację farszów mięsnych pozwalają otrzymać produkt o właściwej konsystencji. Dodatkowo zwiększają smarowność pasztetów i past oraz ułatwiają emulgowanie tłuszczu.  

 

Dodatki barwiące – to środki biorące udział w wytworzeniu pożądanej, różowej barwy mięsa oraz poprawiające atrakcyjność wizualną produktów.

 

Dodatki wspomagające kutrowanie – kompletne mieszanki wykorzystywane do produkcji wyrobów homogenizowanych, nadające im właściwą konsystencję i wybarwienie. 
Zawierają środki wiążące i stabilizujące emulsje. Poprawiają wiązanie wody i emulgowanie tłuszczu. 


Dodatki funkcjonalne singlowe – białka sojowe, białka kolagenowe, białka wieprzowe typu hemoglobina, krwinki, plazma krwi, karageny, błonniki, fosforany, przeciwutleniacze.

Jakość

 

Podobnie jak w przypadku pozostałych surowców, dodatki funkcjonalne także kupujemy od certyfikowanych dostawców na całym świecie. To gwarantuje nam otrzymanie wyrobów o stabilnej funkcjonalności i powtarzalnych najwyższych parametrach jakościowych.


Doświadczony zespół

 

Nasz doświadczony zespół R&D ciągle bierze udział w opracowywaniu produktów wysokiej jakości, zorientowanych na korzyści kontrahentów i spełniających ich specyficzne wymagania. Proponujemy również produkty, które uwzględniają nasze autorskie pomysły, gdyż nieustannie dążymy do wzbogacania rynku w wyjątkowe wyroby o ciekawej formie i smaku.            

Gwarantujemy najwyższej klasy produkty i zapewniamy ich wysoką jakość

 

Joanna Retlikowska,

Specjalista do spraw jakości

Przyprawy i zioła
Ekstrakty przypraw
Naturalne ekstrakty
Bakalie
Marynaty i pulpy